Kompendium wiedzy – Białko cz.1

Power KiK

Białko. Podstawowy składnik budulcowy w naszym ciele i to właśnie z niego głównie zbudowane są mięśnie, tkanki, a nawet krew. Spożywanie wysokiej ilości białka przyśpiesza gojenie ran, przyrost włosów czy paznokci. Bez białka nasz mózg przestanie prawidłowo funkcjonować.

1g białka = 4 kcal

Białko po trafieniu do żołądka jest tam trawione i przekształcane w aminokwasy ( z których de facto się składa), które są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Czas w jakim się trawi i transportuje białko do krwi, jest zależne od jego rodzaju i wielkości samego posiłku (od 5 do 20 godzin).

Metabolizm białek:

  1. Organizm nie chce magazynować nadmiaru aminokwasów, z części która jest potrzebna stworzy białka tworzące tkanki, zaś niewykorzystane aminokwasy zostaną zamienione w glukozę lub ciała ketonowe, które zostaną spalone jako energia.
  2. Nie tylko pożywienie jest źródłem białka dla naszego organizmu. Gdy zajdzie taka potrzeba, nasz organizm zacznie rozkładać zmagazynowane zasoby białka pod postacią… tkanek mięśniowych:( To dlatego u osób, które w swojej diecie uwzględniają zbyt małą ilość białka dochodzi do katabolizmu (rozpadu).
  3. Aminokwasy dostarczane wraz z posiłkiem powinny być kompletne. W naszym organizmie jest obecnych 20 aminokwasów. Dziewięć z nich musimy dostarczyć w posiłkach, resztę nasz organizm potrafi sam zsyntetyzować. Najbardziej kompletne są białka jaj i białka mleczne, czyli kazeina.
  4. Istnieje legenda, że białko w dużej ilości jest szkodliwe, co jest oczywiście nie prawdą. udowodniono, że spożywanie nawet 3 g białka na kilogram masy ciała dziennie nie jest szkodliwe.
  5. Więc ile białka należy jeść? Nie ma to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Biorąc pod lupę białko pochodzenia zwierzęcego, na ogół zaleca się:
    • Dorośli, którzy są na diecie ubogiej w węglowodany powinni zwiększyć ilość białka, żeby zapewnić dostępność aminokwasów – co najmniej 2 gramy na kilogram masy ciała.
    • Dorośli, którzy nie wykonują ćwiczeń siłowych: 1-1,5 grama na kilogram masy ciała.
    • Dorośli, którzy ćwiczą i potrzebują zwiększonej ilości białka do odbudowy mięśni po wysiłku: powyżej 2 gramów na kilogram masy ciała.
    • Dorośli, którzy dużo ćwiczą siłowo, sportowcy potrzebują nawet 3 gramy białka na kilogram masy ciała.

Powyższe punkty można podsumować tak: Osoby chcące się odchudzić powinny zwiększyć ilość białka w swojej diecie i zapewnić, by źródło tego białka było zróżnicowane by dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych aminokwasów, których sam nie jest w stanie zsyntezować.

#FollowTheFlag

KIK Team!