Węglowodan węglowodanowi nie równy

To jak to jest z tymi węglowodanami?
Zamiast demontować setki mitów, jakimi niemal obrosła funkcja węglowodanów przedstawiamy Ci kilka najważniejszych faktów na ich temat. Samodzielnie przekonaj się jak bardzo są ważne w diecie, która ma dać Ci energię do działania.

 

Oto krótka charakterystyka:

Węglowodany dzielą się na:


PROSTE

szybko uwalniają się do krwiobiegu, są dobrym zastrzykiem energii- efekt natychmiastowy, ale KRÓTKOTRWAŁY

ich źródła to np.: jasne pieczywo, mąki i makarony, owoce, cukier, miód

ZŁOŻONE

stopniowo uwalniają się do krwiobiegu utrzymując tym samym poczucie sytości i energię do działania NA DŁUŻEJ

ich źródła to np.: pełnoziarniste mąki i makarony, gruboziarniste kasze

 

 

Węglowodany są najbardziej efektywnym źródłem energii. Jeden gram węglowodanów to 4 kcal, czyli tyle ile białko, jednak metabolizm węglowodanów jest bardziej efektywny, jeśli chodzi o uzyskiwaną z nich energię.

Stanowią najlepsze paliwo dla i układów: nerwowego i mięśniowego. Obydwa te układy pracują najwydajniej, gdy dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość węglowodanów. Ciekawym jest fakt, że podczas ich spożywania dochodzi do wzrostu efektywności pracy mięśni. Naukowcy sugerują, że taki efekt jest wywołany aktywacją tych rejonów mózgu, które są odpowiedzialne za nagradzanie i działanie układu ruchu [1]. Co więcej, ten mechanizm nie działa przy podaniu substancji słodzących (które nie mają wartości odżywczej dla organizmu) [1]–[3].

A jakie węglowodany są najlepsze? To zależy od tego czy chcemy przebiegnąć maraton czy zachować smukłą sylwetkę pracując za biurkiem po 12 godzin na dobę. Zarówno ilość jak i jakość węglowodanów jest kwestią indywidualną zależną od aktualnie prowadzonego stylu życia. Węglowodany złożone stanowią najlepszą bazę do tego, aby utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi ( i dobre samopoczucie!), zaś węglowodany proste, w odpowiedniej ilości będą nieocenione w trakcie morderczego treningu.

A co z odchudzaniem? Jeśli chcesz osiągnąć długotrwały efekt utraty masy a jednocześnie być w dobrej kondycji fizycznej (i psychicznej!) wybieraj źródła węglowodanów złożonych. Czy warto? Zdecydowanie tak! Bo kto chciałby po katorżniczej diecie utrzymać wymarzony efekt tylko przez chwilę?

Ciekawym przypadkiem węglowodanów jest błonnik, gdyż nie jest on trawiony przez nasz organizm, jednak jest niezwykle ważny dla wspomagania funkcjonowania układu trawiennego. Dieta wysokobłonnikowa sprawia, że objętość posiłków jest większa przy zachowaniu niskiej energetyczności- układ idealny dla tych, którzy liczą każdą kalorię.

Wychodząc naprzeciw tym wymaganiom możesz sam wybrać swój jadłospis, w zależności od tego co Cię czeka w danym czasie. Nie wiesz jakie węglowodany powinny aktualnie zagościć na Twoim talerzu? Nie szkodzi! Nasz Dietetyk czuwa nad tym, aby w każdym z programów, znalazła się odpowiednia ilość i jakość węglowodanów.

Zatem wybierz program dopasowany do Twoich potrzeb i DZIAŁAJ!

A już niebawem dowiesz się więcej na temat tłuszczu w diecie.

Tekst został opracowany na podstawie:

[1] E. S. Chambers, M. W. Bridge, and D. A. Jones, “Carbohydrate sensing in the human mouth: effects on exercise performance and brain activity,” J. Physiol., vol. 587, no. 8, pp. 1779–1794, Apr. 2009.

[2] G. K. W. Frank, T. A. Oberndorfer, A. N. Simmons, M. P. Paulus, J. L. Fudge, T. T. Yang, and W. H. Kaye, “Sucrose activates human taste pathways differently from artificial sweetener,” Neuroimage, vol. 39, no. 4, pp. 1559–1569, Feb. 2008.

[3] L. Haase, B. Cerf-Ducastel, and C. Murphy, “Cortical activation in response to pure taste stimuli during the physiological states of hunger and satiety.,” Neuroimage, vol. 44, no. 3, pp. 1008–21, Feb. 2009.